SPM 2016 (untuk tingkatan 5) SPM 2017 (untuk tingkatan 4)

BENGKEL SEJARAH SPM 2016; 21 OKTOBER 2016. PELAJAR SPM SILA HADIR KE SEKOLAH. PENERANGAN KERTAS 1, 2 & 3 AKAN DIADAKAN. EDARAN KERTAS 3 JUGA DIEDARKAN BERSAMA SET tRIAL 1 & 2. 1. Lihat tajuk SPM 2016 (tingkatan 5 2016) terdapat tajuk ulangkaji untuk Percubaan SPM 2016. 2.Lihat juga tajuk untuk bacaan Peta Minda, Modul interaktif, nota dan latihan. (label SPM 2016)

Followers

Monday, June 1, 2009

Menulis projek keistimewaan bangunan.

Ada yang bertanya kenapa tidak boleh ditulis dalam bentuk point form... soalan cikgu balik, apalah sangat yang membezakan antara point form dan karangan esei, bezanya tidak banyak,satu dalam bentuk nombor (point form) karangan ada perenggan jer...


kalau anda ada isi dalam bentuk point, karang je dalam bentuk esei... itu jer..

Gunakan maklumat dan ayat-ayat yang cikgu beri + maklumat yang anda ada, then goreng la... tak semestinya ada do's and don'ts atau betul atau salah dalam mengarang keistimewaan bangunan ini. Sekadar maklumat dan apa pandangan anda terhadap bangunan ini... cikgu ucapkan selamat menggoreng la ( tapi pastikan bvahan-bahannya cukup, ada cili, minyak, kicap dan sayurnya, barulah sedap)

Keistimewaan bangunan: contohnya... (jangan letak nombor, cikgu letakkan supaya mudah anda untuk anda melihatnya)

1. Usia bangunan - karangan anda boleh menyatakan... walaupun bangunan ini sudah berusia 50 tahun, bangunan ini tetap berdiri dengan megah. Ternyata proses pemeliharaan dan pemuliharaan yang dijalankan oleh kerajaan terhadap bangunan ini iaitu bangunan ..... berjaya mengekalkan bangunan berdiri dengan gagah.

2. Rekabentuk bangunan - Bangunan ini yang dirancang sejak zaman kolonial (zaman penjajahan Inggeris) memperlihatkan corak bangunan rekaan Inggeris. Walaupun pada zaman dahulu, reka bentuk ini agak janggal, pada zaman sekarang, reka bentuk Inggeris menonjolkan satu corak atau pelan yang menghagumkan kerana bangunan di Malaysia desawarsa ini lebih mempamerkan corak moden. Corak reka bentuk Inggeris/ Belanda / China memonjolkan seni bina yang mengkagumkan dan sentiasa membawa kelainan kepada pelancong luar negara khasnya mahu pun pelkawat daripada Malaysia.

3.Peranan bangunan. Usia bangunan ini walaupun telah bertukar daripada peranannya sebagai pusat pentadbiran kepada muzium, ternyata bangunan ini sentiasa berperanan penting dalam menonjolkan sejarah perkembangan Malaysia.( Bangunan Stadhuys contohnya) Lihat contoh esei pada tajuk Projek kerja kursus 111)Bangunan yang pada asalnya dibina oleh ... telah berjaya memberi kesan kepada sebagai bangunan pentadbiran/ pusat perlancongan yang berkesan sehingga ke hari ini.

4.Hiasan dalaman - Walaupun bangunan ini sudah lebih seabad, hiasan dalamannya sentiasa mengkagumkan. Dengan warnanya merah menyala atau boleh saya sifatkan sebagai 'merah ferrari', bangunan Stadhuys amat mengkagumkan saya. Belum pernah saya melihat bangunan yang berwarna merah bata di Malaysia selain bangunan ini. (kalau warna lain, namakan, .. contohnya .. memorial Tun Hussein Onn, Memorial Tunku Abdul rahman... etc, Walaupun warnaya pudar dan kelihatan tida berseri, pada pandangan mata saya, bangunan ala kolonial ini tetap memberi impak yang mengkagumkan. daripada jauh, bangunan ini kelihatan tidak berseri tetapi hiasan dalamannya seperti lampu, hiasa kerusi ala kolonial,seakan menghidupkan memori 'sejarah ' lama kepada saya dan rakan-rakan saya. Dengan melawat ke bangunan ini, saya merasakan seolah 'terseret' kembali ke zaman lampau.Saya percaya jika pemeliharaan dan pemuliharaan terus dijalankan, anak cucu malah cicit saya pun mungkin berpeluang sama merasai 'bahang' sejarah bangunan ini.

5. Bangunan ini sentiasa akan mengingatkan kita bahawa jika kita tidak berhati-hati, seperti yang disebut oleh sejarawan lama, 'sejarah akan sentiasa berulang kembali' Bangunan yang didirikan pada zaman kolonial / Belanda / Jepun ini telah berada di negara kita keranan kelalaian kita dalam memperjuangkan penjajahan. Jika kita tidak berhati-hati, akan wujudlah penjajahan baru dalam negara kita. Pada pendapat saya, walaupun bangunan ini kelihatan indah, natijahnya kita mestilah berhati-hati terhadap penjajah asing atau orang asing di negara kita.

6. Kalau memorial arau bangunan ini dibuat bagi memperingati tokoh, anda boleh tuliskan.. bangunan ini sentiasa memperingkat saya kepada Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj atau Tun Abdul Razak... memandang kepada bangunan ini menjadikan saya terasa sayu apabila memperingati jasa-jasaa yang banyak sekali disumbangkan oleh tokoh ini. Walaupun saya tidak berpeluang hidup di zaman tokoh ini berkhidmat (nyatakan anggaran tahunnya atau tahun berkhidmat) sumbangan tokoh ini amatlah saya kagumi.

12 comments:

Anonymous said...

Hi cikgu. Saya Chester, 3Angsana. Saya tak dapat menghantar email kpd email cikgu, noorismafund@gmail.com...
Mungkin saya tersalah alamat atau apa. Tak apa. Saya amat menghargai jasa cikgu jika cikgu boleh email saya, seechester@yahoo.com, ttg susunan projek sejarah sbgnya. TQ.

Anonymous said...

cikgu ,kalau pasar seni pula ape isi2 pentingnya ?

Anonymous said...

x de ke psl stadhuys????????klau x de keistimewaan bgnn pon x pe....1 soalan.bleh ke buat A'famosa

pn noor arbaiah said...

1.chester, my email noorismafuad@gmail la...


2. stadhuys sudah ada contoh keistimewaanya, pls go thru projek kerja kursus 3...

3.pasar seni... hmmm... tengok contoh yang cikgu beri tentang keistimewaan bangunan, kaitkan dengan pasar seni.. sila semak surat khabar berita harian 3 jun, ada mengenai keistimewaan pasar seni

Anonymous said...

salam cikgu,
kalau hasil kajian saya yg bawah latar belakang tu..untuk tarikh pembinaan pasar seni,saya nk tulis ape ?

saya cuma ada yg ini saja

Tarikh pembinaan
Bangunan pasar seni in dibina pada tahun 1888..

selepas itu ?
plsss tolong saya.,
need to pass up bukak skola nnt

Anonymous said...

cikgu,apakah kegunaan dahulu dan sekarang dan cara pembinaan Bangunan Stesen Keretapi Kuala Lumpur?

Anonymous said...

assalamualaikum . boleh saya tnya , bagaimana nak dapatkan maklumat cara-cara pembinaan bangunan sultan abdul samad ? saya mengharapkan jawapan cikgu pd hari khamis 11 jun 09 . atau awal lebih baik . saya sudah cuba mencari dan saya telah banyak membuang masa untuk mencari maklumat tersebut . tetapi saya tidak dapat menemuinya . saya mesti hantar kerja kursus ini apabila buka sekolah nanti . minta maaflah jika saya menyusahkan cikgu . ttp , saya harap cikgu boleh bantu saya . pengorbanan cikgu amat saya hargai . terima kasih .

Anonymous said...

okay, sultan abdul samad building, jika anda di lemba kelang, pergi sendiri ke bangunan sultan abdul samad (office time) anda akan dibekalkan dengan maklumat, pemplet dan sebagainya.

tapi aklau anda di luar kl atau pj, internet sahaja yang boleh anda search dengan cepat.

minat bantuan jika ada kawan di kl yang juga menulis projek yang sama..

cikgu tiada semua maklumat itu.

puan noor

future phenomenon said...

salam...tumpang lalu..siapa minat konspirasi, sejarah nusantara yg hilang atau perbincangan sufi, boleh la ke www.nusanaga.blogspot.com

selain tu boleh eratkan tali persaudaraan...nilah zamannya untuk bangkitkan sesuatu...

wassalam

Anonymous said...

cikgu..
saye bkn pljr sOklah cikgu..
tp saye nak mintak bantuan cikgu..
cm ner kalu saye bwt muzium negara...

Anonymous said...

cg. bley mintk tlong x? tlong bg mner2 almt lmn web yg psl victoria inst. nyer seni reka bentuk pelan,hiasan dlmn,dan cre pmbnean..
jasa baik cg. amt dihrgai.

妆瓜 said...

cikgu,saya bukan pelajar sekolah cikgu.
saya ingin meminta bantuan cikgu.
saya ingin tahu maklumat tentang latar belakang muzium pulau pinang.
ribuan terima kasih ucapkan dahulu di sini.