SPM 2016 (untuk tingkatan 5) SPM 2017 (untuk tingkatan 4)

BENGKEL SEJARAH SPM 2016; 21 OKTOBER 2016. PELAJAR SPM SILA HADIR KE SEKOLAH. PENERANGAN KERTAS 1, 2 & 3 AKAN DIADAKAN. EDARAN KERTAS 3 JUGA DIEDARKAN BERSAMA SET tRIAL 1 & 2. 1. Lihat tajuk SPM 2016 (tingkatan 5 2016) terdapat tajuk ulangkaji untuk Percubaan SPM 2016. 2.Lihat juga tajuk untuk bacaan Peta Minda, Modul interaktif, nota dan latihan. (label SPM 2016)

Followers

Saturday, June 28, 2008

Tips belajar sejarah

Maafkan cikgu ya, ada ramai juga murid yang meminta cikgu bagi tips belajar sejarah, dan cikgu tidak berkerkesempatan menjawab secara personal...

1.Disebabkan sejarah adalah peristiwa yang sudah berlaku, paling penting, fahamkan peristiwa, pasang telinga ketika cikgu anda bercerita, mata lihat apa yang disampaikan... apabila sudah faham, anda akan seronok apabila mengetahui sesuatu peristiwa.. tarikh tidak penting..malah tiada soalan yang ditanya mengenai, 'bilakah peristiwa ini berlaku'...

2. Sejarah - fahami faktor, situasi dan kesan.. mesti fahami semuanya..paling asas, mesti tahu, apa dia Negeri-negeri Selat(NNS), Negeri-negeri Melayu Bersekutu (NNMB)dan Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu(NNMTB). Cikgu mudahkan,NNS yang mengadap Selat Melaka, pelabuhan (P Pinang, Melaka dan singapura) NNMB -Perak, sgor,pahang dan Negeri 9 (kaya dengan bijih dan pahang-emas) NNMTB (negeri utara -Perlis dan kedah) pantai timur (terengganu dan kelantan) dan Johor.

3.Biasanya murid malas mendengar,sama ada berkhayal atau sebagainya (bercakap) menjadikan dia tidak mendengar perkara penting yang disampaikan... cuba kaitkan dengan sesuatu tanda / perkara yang memudahkan anda mengingati peristiwa tersebut ..contoh, Rancangan Briggs berkaitan - fizikal (kpg baru, pagar, home guard, ic,kawal makanan, kad catuan,jaga) Perang Saraf - ambil hati (kawasan putih-hitam..

Kenapa Sarawak mahu diserahkan balik kepada British oleh Vyner Brooke.. cikgu ada ceritakan kepada andakan sebabnya, dia seorang playboy, as a playboy mesti ada wang.. to get girls.. jadi dia jual (buku teks say, bagi- so kena terima as bagi) jadi, logikkan...

4.Lakukan banyak latihan... biasanya soalan PMR atau SPM objektif akan berulang.. cuma ayatnya yang berbeza.. aspek kemahiran yang ditanya berbeza tapi maksud soalan sama... untuk f4 dan 5, kena cuba banyak soalan dan latihan.. kalau anda malas berlatih skill menulis, hmm.. susahlah..

5.Cuba belajar daripada filem, tengoklah u tube, film... anda akan ingat dengan lebih lama sebab ada bunyian dan gambar (visual) yang menjadikan otak kita dapat menyimpan maklumat dalam kotak ingatan jangka masa panjang.

6.Kalau tiada film atau u tube yang berkaitan, visualkan dalam kepala anda.. supaya lebih lama dapat mengingati sesuatu perkara..kalau anda boleh bayangkan buku "harry potter" dalam kepala anda, tidaklah sesular mana membayangkan cerita sejarahkan??

7.Jangan lebih penting, kalau anda kurang suka sejarah, perlulah 'cinta' sejarah supaya lebih mudah belajar sejarah.. bukankah lebih mudah menyayangi sesuatu atau seseorang jika anda 'suka' atau 'cinta'?? Kalau anda tidak suka guru sekalipun, cubalah untuk 'sukakan' dia... sebab anda akan mendapat balik apa yang sering anda berikan...

No comments: