SPM 2016 (untuk tingkatan 5) SPM 2017 (untuk tingkatan 4)

BENGKEL SEJARAH SPM 2016; 21 OKTOBER 2016. PELAJAR SPM SILA HADIR KE SEKOLAH. PENERANGAN KERTAS 1, 2 & 3 AKAN DIADAKAN. EDARAN KERTAS 3 JUGA DIEDARKAN BERSAMA SET tRIAL 1 & 2. 1. Lihat tajuk SPM 2016 (tingkatan 5 2016) terdapat tajuk ulangkaji untuk Percubaan SPM 2016. 2.Lihat juga tajuk untuk bacaan Peta Minda, Modul interaktif, nota dan latihan. (label SPM 2016)

Followers

Saturday, May 17, 2008

I'm genius.. I can remember all about date..history??

Soalan, boleh I inga semua fakta, tahun, e thing mengenai sejarah..
The answer is no...off course.. sebab I cikgu sejarah sekarang, tentulah ingat kebanyakkan daripadanya... kronologi, lebih kuranglah..

Jika anda murid PMR atau SPM, baca, tulis dan jawab banyak soalan, itu sahaja kuncinya... kunci kekuatan kita semasa exam adalah 'tangan/jejari anda' dan 'minda'..

Jika anda hanya gunakan mata untuk study juga 'minda', wish anda rasa anda sudah masukkan maklumatnya... tapi anda gagal test dengan tangan anda, bagaimana anda tahu anda boleh ingat semua yang sudah dibaca???

Kalau anda perhatikan, soalan pmr kerap diulang-ulang, cuma dalam bentuk yang berlainan (ayat, pernyataan, sudut pemahamannya)..yang penting, buat beratus-ratus soalan, kalau perlu, beribu-ribu atau berjuta soalan, sure anda akan master dalam sejarah..

Apabila saya katakan sejarah senang dipelajari, murid saya tidak bersetuju..kata mereka, memang la, 'cikgu kan cikgu,..

Saya belajar sejarah hanya di tingkatan enam rendah dan atas... masa itu sejarah tidak diajar di tingkatan 1-5... (kelas sains-kelas sastera-ada belajar sejarah) pertama kli belajar, saya sudah jatuh cinta, senang..sebab sejarah tidak akan berubah dah.. benda/monumen, peristiwa sudah berlaku bahkan watak yang terlibat juga sudah mati... apa lagi yang susah...yang penting fahami kronologinya, faktor dan sebab, itu sahaja...


yang penting ' u have to love' something 'to like it'.. kalau cinta ada, tentunya ada sukakan sejarahkan.. betul???jadi anda akan baca, cuba hafami dan 'feel' sejarah dengan jiwaraga anda...

tidak percaya, cuba jatuh cinta dulu dengan 'sejarah'.. baru anda boleh 'feel' sejarah... bagai 'mandi yang tidak basah, makan yang tak kenyang atau tidur yang tidak lena..'

kalau cikgu ak baca bahan sejarah, satu haripun, cikgu rasa bagai resah dan ada yang tak kena??

No comments: