SPM 2014 & 2015 (TINGKATAN 5 DAN 4)

1.EDARAN TAJUK ULANGKAJI PEPERIKSAAN PERCUBAAN SPM AKAN DIEDARKAN PADA JUMAAT 25 Julai 2014.: A) KERTAS 3 PERCUBAAN SPM B) TAJUK SPM 2004-2013 C) TAJUK RAMALAN SPM 2014 D) 30 soalan HOTS atau KBAT E) SOALAN ULANGKAJI SPM

Followers

Thursday, May 8, 2008

projek kerja kursus sejarah-3 elemen utama

Elemen 1

Bahan bagi melengkapkan kerja kursus.
mesti mengandungi 4 sumber bagi mendapat maksima 4 markah.

1.Buku ilmiah - nama pengarang, tahun terbit, nama buku, tempat terbitan,penerbit.
Contoh: Ali ahmad,1998,Sejarah permainan,Kuala Lumpur, Pelangi Sdn.bhd. (potostat buka depan buku dan isinya,mesti mengandungi semua perkara di atas: nama pengarang dll)

2.Jurnal-pengarang, tajuk,bilangan, tahun.
Contoh: Hamilnah Bakar, Permainan Gasing,Bil 11, 2007.(potostat buka depan buku dan isinya,mesti mengandungi semua perkara di atas: nama pengarang dll)


3.Akhbar-nama dan tarikh
Contoh: Berita Harian-23.april 2010(potostat buka depan buku dan isinya,mesti mengandungi semua perkara di atas-nama dll)


4.Majalah-nama majalah, tarikh
Contoh: Dewan Bahasa dan Pustaka, April 2010(potostat buka depan buku dan isinya,mesti mengandungi semua perkara di atas: nama majalah dll)


5.Orang Sumber-nama, umur dan alamat.
Contoh: Hani Kamila, 48 tahun, no 34,Kampung Sungai Pencala, 47400,Petaling Jaya, Selangor.

6.Melawat tempat kajian-nama tempat, bangunan, alamat
Contoh: Pejabat perlancongan Malaysia,Tingkat 17,Menara dato Onn,Pusat Dagangan Dunia Putra, 45,Jalan Tun Ismail, 50480,Kuala Lumpur.

Contoh: Muzium Negara, Jalan Damansara,50566,Kuala Lumpur.

Contoh: Karyaneka malaysia,26,Jalan Sultan Hishamuddin,Kuala Lumpur.

Contoh:Arkib Negara,Jalan Duta,50568,Kuala Lumpur.

Contoh:Kompleks Kraf malaysia, Jalan Conlay,50566,Kuala Lumpur.(catatkan bila pergi dan maklumat sahaja, pamplet ka,tiket atau gambar bangunan)

7.Internet-alamat laman web... atau cetak halaman terus..
Contoh : www.djlovehistory.blogspot.com
Contoh: www.lamanbudaya.com.my
contoh: U tube-gasing malaysia

8.Televisyen-tajuk program,tarikh,masa, rangkaian..
Contoh: gasing,4 .4,2008,3 petang,RTM 1.

9.Radio-tajuk program,tarikh,masa,rangkaian (macam tv)

10.VCD/DVD-tajuk terbitan,terbitan.
Contoh:filem Congkak, Metrowealth movies production,Bangunan Metrowealth,No 2, jalan USJ 1/1c,Regalia Bussiness Centre,47620 Subang Jaya, Selangor.

Elemen 2..kajian

1.tajuk kajian
2.senarai kandungan.
3.penghargaan.
4.objektif kajian.
5.kaedah kajian.
6.hasil kajian
7.rumusan kajian.
8.Esei patriotik (elemen 3)
9.lampiran.

(di bawah lampiran mesti ada kapsyen atau penerangan)
10.Rujukan.


Elemen 3
Esei patriotisme...mesti mengandungi 4/5 elemen...lihat contoh esei..

Sila semak- semuanya sudah dimasukkan dalam blog..

17 comments:

said...

THANK YOU!!!!!
i was looking for the objektif kajian!!!

Anonymous said...

hi pn.noor abaiah..thx alot..btw how r u after da operation?? rest alot at home..dun come to skul 1st..hahahah just joking ...take care!!!

Anonymous said...

cikgu..kalau dapat under surat khabar tapi dekat dalam internet boleh tak???-sabrina!

Anonymous said...

boleh, just namakan akhbar, tarikh dan muka surat... padamkan tanda internet tu.. pandai2 la.. ya..

Anonymous said...

what to know abt me..please go to my blog, www.norafuad.blogspot.com



puan noor

brenda (dr batai) said...

cikgu,
how r you?
hope you r better.
cikgu, i saw my frenz proj dr balau.
they got the element 3 front page. is it nessacary?

Anonymous said...

kalau ensiklopledia nak tulih cne?
kat rujukan?..
lupe.'..
assalamualaikum:P

~sHu~ said...

Cikgu how are you?
Lebih baik lepas operation tak?
I need help 4 lampiran
How many items u need 4 lampiran??
Is risalah counted as a sumber???
Can pass up Sej projek on Friday arrrr...

*When you see this message pls reply me asap at
shufroggy.blogspot.com

Anonymous said...

hi cikgu.. elisia dr 3 jati . cikgu nak tanya kejap . dalam borang soal selidik kan perlu tanya soalan dan tuliskan jawapan ? soaln yang macam mana nak ditanyakan?

Anonymous said...

hye cikgu!!elemen 1 dan rujukan sama ke??

ana_lonelygurl said...

assalamualaikum cikgu Abaiah..

saya nk mintak tolong sikit dr cikgu boleh? cikgu taw x mane2 majalah or jurnal or mane2 tempat yg ada maklumat fasal bangunan sultan abdul samad?

ana_lonelygurl said...

assalamualaikum cikgu Abaiah..

saya nk mintak tolong dr cikgu sikit boleh x? cikgu taw x mane2 majalah, jurnal or tempat such as muzium yg ada maklumat fasal bangunan sultan abdul samad?

puan noor said...

Maklumat sultan abd samad building - pergi ke bangunan, ada pegawai yang akan memberi pelan dan risalah. Cikgu ada buku yang mempunyai nota mengenai that particular building.please come and c me.

ella rivai said...

heyy .
hurmph .
i need help for my objektif kajian .
can you help me ?
thank you .

Anonymous said...

u say you have already masukan element 3,but i cant find it.where u put!!!!!

Anonymous said...

thank u so much 4 all the information...i really appreciate it..thnks cikgu..

Anonymous said...

hi,cikgu..nak tanya sikit..maklumat dan latar belakang bangunan rumah dr mahathir mohammad nak cari kat mana???